Themadagen

2011 Naar de knoppen!? Binnenklimaat & Techniek
Als ik een klimaatinstallatie in mijn museum heb, loopt mijn collectie dan geen risico meer? Maakt het eigenlijk uit hoe er geklimatiseerd wordt? Wat zou er gebeuren als ik de installatie uit zet? Waar moet ik aan denken als ik een nieuw geklimatiseerd depot ga bouwen?

Collectiebeheerders, monumentenzorgers, installateurs, inspecteurs, adviseurs, architecten en andere betrokkenen krijgen met dergelijke vragen te maken zodra er collecties gehuisvest worden in een gebouw en het binnenklimaat met installaties beheerst moet worden.

In navolging op de succesvolle themadag die het Klimaatnetwerk in 2008 heeft georganiseerd organiseren we

17 februari 2011

in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven een symposium waarin het gebruik, de risico’s, systeemkeuze en kosten worden toegelicht.

Bijna alle erfgoedinstellingen in Nederland hebben een installatie om de vocht- en temperatuurhuishouding te kunnen beheersen. Een aantal installaties is zeer beperkt in het vervullen van klimaatwensen van de gebruiker. Sommigen hebben een zeer beperkte invloed op het heersende binnenklimaat, terwijl andere volledig de binnencondities bepalen. Er heerst een nagenoeg onbeperkt vertrouwen in de techniek en de vraag is dan ook of dat terecht is.

2008 Klimaatverandering in Erfgoedland!

Presentaties
»
Lezing 1: Klimaatrichtlijnen in historisch perspectief (Nina Duggen) 
» Lezing 2: Stap 1: waardestelling van gebouw en collectie (Agnes Brokerhof)
» Lezing 3: Stap 2: mogelijkheden van het gebouw (Marco Martens) 
» Lezing 4: Stap 3: klimaatrisico's voor collectie (Bart Ankersmit) 
» Lezing 5: Stap 4: strategieën voor klimaatbeheersing (Jan Schonewille)